Cumartesi, Mayıs 30, 2009

Bu fotoğrafta ne görüyorsunuz?

Ertuğrul Özkök dün, bu başlığı attı.


Ve, bu fotoğrafı koydu yazısına... Tekerlekli sandalyede oturan kişi, zırhlı aracının altındamayın patlaması sonucu bacağını kaybetmiş Amerikalı bir asker... Etrafındakiler ise, gönüllü bir kuruluşun üyeleri... Çeşitli mesleklere sahip olan bu gönüllüler, gaziler için evinşa ediyormuş... İşi, sadece devlete, sadece askere bırakmamışlar yani... "Şehityakınları ve gaziler, feragat ve fedakárlık isteyen savaşların kutsal emanetleridir"diyor Ertuğrul Özkök ve soruyor: "Bizler, yani, evladını oralarda kaybetmemişinsanlar, bu tarifsiz ıstırabı paylaşmak için ne yapıyoruz?"

*

Onu da ben yazayım.

*

Birincisi...

Askerlik mecburi olmadığı halde, ABD’yi yöneten insanların çocukları da o savaşlaragidiyor... Bizde, Mümtaz Soysal’ın oğlu gibi istisnalar hariç, Güneydoğu’da askerlik yapanmilletvekili-bakan çocuğu bulamazsınız... Çoğu, askerlik bile yapmaz... Bundan öncekiBaşkan’ın babası, Baba Bush, savaş pilotuydu, vuruşurken Japonlar tarafından düşürüldühatta... Şimdiki Başkan Obama, savaş kahramanı değil... Ama, hiç olmazsa, Şehit ve Gazilerden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na, 4 yıldızlı bir generali, sol bacağından yaralanmış,Vietnam gazisi Eric Shinseki’yi getirdi... Ki, bizde, bırakın bir savaş kahramanı generalinkabineye alınmasını, tutuklanmamaları mucize.

*

İkincisi...

Hakkári’de aracının altında mayın patlaması sonucu, 5 arkadaşıyla birlikte şehit düşenuzman çavuş Ziya Bener’in Yozgat Arslanhacılı Köyü’ndeki baba ocağı...

*

Bu fotoğrafta ne görüyorsunuz?

Bir silah arkadaşı.

Bir bardak soğuk su.

Hürriyet/Yılmaz ÖZDİL


Hiç yorum yok: