Pazar, Temmuz 26, 2009

Linux için DMD kurulumu ve Code::Blocks Ayarları


Bu ayın başında bloğumda windows için DMD kurulumunu ve Code::Blocks ayarlarının nasıl yapılacağını yer vermiştim. Bu seferde linux için DMD kurulumunu ve Code::Blocks ayarlarını anlatmaya çalışacağım. "
Herşey özgürlük için" deyip mevzuya giriş yapalım :).

DMD Kurulumu
  • Buradan dmd'yi indiriyoruz. Ben bu yazıyı yazarken en son çıkan sürümü olan 2.031 alpha yı indirip kurdum.Ubuntu için 2.028 ve 1.043 paketleri mevcut fakat CPU olarak i386 mimarisi yazmasına rağman paket kurucusı ile açtığınızda bu paketlerin amd64 bit işlemciler için olduğunu gösteren bir hata ile karşılaşıyoruz. Diğer seçenekler olan 1.030,1.043,1.046 versiyonlarının D 1.0 için olduğuna dikkat ediniz.
  • İndirdiğimiz dosyayı herhangi bir dizine unzip edin(ben /home/esat dizinine unzip ettim, anlatımımıda bu yola göre gerçekleştireceğim).
  • dmd.conf dosyasını /etc dizinine kopyalayalım.
cp dmd/linux/bin/dmd.conf /etc
  • Aşağıdaki komutu kullanarak dmd'nin dosyalarını çalıştırılabilir hale getirelim.
chmod u+x dmd/linux/bin/{dmd,dumpobj,obj2asm,rdmd}
  • libphobos2.a kütüphanesini /usr/lib dizinine kopyalıyalım.
cp dmd/linux/lib/libphobos2.a /usr/lib

Eğer dmd'nin D 1.0 versiyonuna ait dosyaları indirdiyseniz libphobos2.a doyası yerine libphobos.a ile muhattap olacaksınız. Bu hatırlatma ile dmd nin kurulumunu bitirmiş bulunuyoruz. Daha fazlası için lütfen bakınız : http://ddili.org/kurulum/

Şimdi sıra Code::Blocks ayarlarında(Sisteminizde Code::Blocks'un kurulu olduğunu varsayıyorum. Eğer kurulu değilse Synaptic Paket Yöneticisi yardımı ile kurabilirsiniz).

Code::Blocks ayarları
  • Code::Blocks'u açıp Settings->Compiler and debuggers bölümüne giriyoruz.
  • Önümüze gelen pencerede Select Compiler bölümünden Digital Mars D Compiler seçeneğini seçip “Set as default” butonuna tıklıyoruz.
  • Linker Setting sekmesini resimdeki şekle getirin."phobos" yerine libphobos2.a yapmamız yeterli

  • Toolchain executables sekmesine geliyoruz. Buradan da Additional Paths sekmesine geçiyoruz.Ve /home/esat/dmd/linux/bin yolunu ekliyoruz.
"Tamam" butonuna tıkladıktan sonra artık linux de Code::Blocks kullanarak D ile program yazabilirsiniz.

Linux'e dmd kurmak ve code::blocks ayarları yapmak windows'a göre daha kolay geldi bana. Windows için ayrı yeten dmc yi de indirmek ve bundaki include kalsörünün yolunu felan ayarlamak gerekiyodu. Linux de bunlara gerek kalmadı.

Diğer bir konuda Türkçe karakterler ile ilgili. Windowsda Code::Blocks'un terminal ekranında Türkçe karakterler görünmüyodu. Linux de ise hiç bi ayar yapmadan kodu yazıp F9 basmak Türkçe karakterleri görebilmemiz için yeterli.

Kaynaklar
http://ddili.org/kurulum/dmd.html
http://www.digitalmars.com/d/2.0/dmd-linux.html



Hiç yorum yok: