Çarşamba, Ağustos 26, 2009

Linux'de otomatik NTFS formatlı sürücü mount etme

Bilgisayarımda çift işletim sistemi kurulu bunlar Ubuntu ve Windows XP. Ubuntu kullandığım için windowsa ayit ntfs sürücülerime herhangi bir ekstra ayar yapmadan erişebiliyorum ve istediğim gibi dosylarımı kullanıyorum.

Ama bir sorunla karşılaştım. Örneğin ntfs sürücüsünde olan bir resmi masa üstünde arka plan olarak kullandığımda bilgisayar ilk açıldığında resmi görmüyodu. Taki ben o sürcüye giriş(mount) yapana kadar. Veya müzik çalarınızda ntfs sürücüsünde bulununa müzikler varsa onlarda ilgili sürücüye giriş(mount) yapana kadar çalışmıyorlardı.

Ufak bir araştırmadan sonra bundan kurtulmanın basit bir yolunu buldum. Eğer sizde aynı sorundan muzdarip iseniz aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözebilirsiniz.

NOT: Yapacağımız bazı işlemler için root yetkisine sahip olmanız gerekli.

1-fdisk -l (L nin küçük hali bir ile karıştırmayın) disk yapılandırmamız hakkında bilgi alıyoruz. Eğer sürücüye verdiğinizi etiket ismine göre hangi sürücüyü mount edeceğinize karar verecekseniz blkid komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin bendeki disk yapısına göre sda5 mount edeceğim ntfs formatlı sürücüm.

2-Sürücümüz için /media dizininin içinde bir bağlantı noktası(dizin) oluşturuyoruz. Ben win1 adında bağlantı noktası oluşturdum. Burda dikkat etmeniz gereken nokta bağlantı noktasına verceğiniz isimde boşluk olmamasıdır.
cd /media
mkdir win1

NOT: Sisteme mount edeceğiniz her sürücü için ayrı bir bağlantı noktası(dizin) oluşturmalısınız.

3- Şimdi /etc dizinin deki fstab dosyasını metin editörü yardımı ile açalım. Ben ubuntu ile hazır gelen gedit kullanarak dosyayı açtım.
gedit  /etc/fstab

Aşağıdakine benzer içerikli bir dosya açılmış ise doğru yoldasınız demektir.

# /etc/fstab: static file system information.
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda7 during installation
UUID=507455ed-b0da-4925-82d8-ac3d33828521 /ext4 relatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=d808dd6c-4084-4a2a-804f-d97d1962caaf none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0

4- Dikkat etmenizi istediğim yerler son iki satır. Bu satırlar belli kurallara uyularak yazılmıştır. Şimdi bizde kendi isteklerimiz doğrultusunda kendi kurallarımızı yazacağız. Ama öncesinde aşağıdaki açıklamları okuyun.

auto = Bağlamak istediğiniz sürücü/bölüm açılış sürecinde otomatik olarak bağlanabilir. Bu seçenek zaten "mount -a" komutunun varsayılan davranışı olduğu için ayrıca belirtmek gereksizdir.
noauto = Sürücü/bölüm açılış sürecinde otomatik olarak bağlanmaz.
dev/nodev = Bilgisi olan bir arkadaştan açıklama bekliyorum buraya.
exec/noexec = İkilik (binary) dosyaların çalışmasına izin ver/verme.
suid/nosuid = SUID ve SGID bit kullanımına izin ver/verme.
ro = Yalnızca okunabilir bağlamak için.
rw = Hem okunabilir hem yazılabilir bağlamak için.
user = Herhangi bir kullanıcının bağlama işlemini gerçekleştirebilmesi için gereklidir, bu seçenek "noexec, nosuid, nodev" seçeneklerini eğer aksi belirtilmemişse kendiliğinden kullanır.
nosuer = Sadece root yetkisine sahip kullanıcının bağlama işlemi gerçekleştirebilmesini sağlar. Bu seçenek varsayılan seçeneklerden birisidir.
defaults = Varsayılan ayarları - rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async - kullanır.
Dump = Sabit disk ya da bölümün "dump" komutu kullanılarak yedeklenmesini ayarlar. Bu değişken genelde "0"dır ve bu haliyle yedekleme devre dışıdır.
Pass = Sistem açılışı (boot) sırasında fsck'nin bağlı sürücü ya da bölümleri kontrol sırasını belirler. Kök dizinin bulunduğu sürücü/bölüm 1 olmalıdır. Diğer sürücüler/bölümler 2 olabilir, ya da 0 yapılarak devredışı bırakılabilir.

Daha fazlası için burdan vede burdan yararlanabilirsiniz.

5- Bu bilgiler ışığında kendi kuralınızı yazabilirsiniz. Benim kuralım aşağıdaki şekilde.
/dev/sda5 /media/win1 ntfs-3g defaults,locale=tr_TR.utf8  0  0

6- Dosyayı kaydedip kapattıktan sonra bilgisayarıızı yeniden başlatarak yaptıklarımızın işe yarayıp yaramadığını test edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: