Pazartesi, Ağustos 10, 2009

Spezify görsel arama motoru

Spezify semantik aramaya dayalı olarak geliştirilmiş bir görsel arama motorudur. Burda ki görsellik ile aslında iki şeyi kastediyorum, ilki sadece görsel sonuçların ağırlıklı olduğu diğeride metinsel ifadelerinde görsel olarak gösterildiği manasında. Spezify bu ikisini yapmakata. Yani ağırlıklı olarak görsel öğelere yer vermekte, sonuca göre çıkan metinsel ifadeleride yine görsel olarak göstermekte.
Aslında fikir yeni değil. Bu işi yapan ginipic gibi bilgisayar yazılımları mevcut. Birkaç yıl önce yine görsel arama motoru olan pagebull'u duymuştum. Ozaman pek ilgilenmemiştim spezify keşfedince aklıma geldi, nette aradım ama artık hizmet vermediğini öğrendim. Yine semantik olmasada görsel arama motoru olarak adlandırılan managedq da örnek olarak gösterilebilir. Ve yine bu yazıyı hazırlarken öğrendiğim ve çok da heycanlandığım hakia var(dı). Vardı diyorum çünkü artık yok sanırım geliştirilmesi durdurulmuş :((. Hatta ana sayfasında "Türküz, doğruyuz, çalışkanız ve google'a rakibiz" şeklinde sloganı bile varmış :)).Buradan hakia ile ilgili bir yazıya ulaşabilirsiniz.
Konuyu fazla dağıtmadan bu yazımın esas oğlanı olan Spezify nin artılarını ve eksilerini değerlendirmeye başlayalım.
  • Web 3.0 standardı ile ismini sıkça duyamaya başladığımız semantik arama yapması spezify gelecek vadeder hale getiriyo.
  • managedq ile karşılaştırıldığında çok daha hızlı.
  • Arama sonuçları ekranda dağınık olarak gösteriliyo. Bu işleri biraz zorlaştırıyo.
  • Farenin sol tuşunu basılı turarak sağa - sola ve aşağı - yukarı hareket edilebilmekte.
  • Spezify aramalarında farklı arama motorlarının ve sitelerin API lerini kullanıyor.
  • Yahoo!,YouTube,Twitter,Wikipedia,Flickr ve eBay'i kaynak olarak kullanıyor.
  • Kotalı bir internet kullanıcısı olarak spezify görsel sonuçları ağırlık verdiğinden kota sınırlarını zorlıyacaktır diye düşünüyorum :).
Spezify den bir kaç ekran görüntüsü:

Hiç yorum yok: