Perşembe, Eylül 24, 2009

Windows da Allegro Derleme ve IDE Ayarları

Allegro C\C++ dillerini kullanarak mario ve packman gibi 2D oyunlar yazabileceğiniz bir grafik kütüphanesidir.Bu kısacık bilgiden sonra allegronun derleme ve kurulum adımlarına geçelim.

1- Yukarıda allegronun C\C++ dilleri için olduğunu söylemiştim. Bu yüzden bu diller için olan derleyiciler den bir tanesini kuracağız. Benim seçimim MinGW.
Buradan indirip kuruyoruz.

UYARI: Burası çok önemli MinGW nin kurulacağı adresi seçerken kurulum yolundaki isimler arasında boşluk olmamasına dikkat ediyoruz. Aksi takdirde derleme esnasında hata alırız. Biz kurulumu "C:\" dizinine yapacağız. (Ör: "C:\Program Files" dizini olamaz onun yerine direk "C:\" dizinine kurulum yapabilirsiniz.)

2- Components seçimi penceresine geldiğinizde aşağıdaki gibi bileşen seçimini yapıyoruz.

3- Kurulumu bitirdikten sonra ortam değişkenlerine MinGW komutlarını çalıştırabilmemiz için gerekli olan dizin adreslerini ekliyoruz.
-MINGDIR için "C:\mingw" (mingw kurulumunu yaptığınız adresi)
-PATH için "C:\mingw\bin" (mingw kurulumunu yaptığınız adresi)

Konsolu açıp gcc -v komutunu uyguladığınızda aşağıdaki gibi bir çıktı ile karşırsanız doğru şekilde MinGW kurulumunu yaptınız demektir.

4- Şimdi bu bu adresten allegronun en son versiyonunun kaynak kodlarını bu adresten de directX paketini indiriyoruz. Allegro yu zipten kurtarıp bir dizine çıkartın. Ben "C:\" dizinine unzip ettim. İndiridğiniz directX dosyarınıda MinGW dizinin içine (C:\MinGW) unzip ediyoruz.

5- Artık derleme işlemine geçebiliriz. Bunun için konsolu açıyoruz, allegro dizinin (Ör:C:\allegro) girip aşağıdaki komutları tek tek çalıştırıyoruz
FIX.BAT mingw
MINGW32-MAKE.EXE
MINGW32-MAKE.EXE DEBUGMODE=1
MINGW32-MAKE.EXE install
MINGW32-MAKE.EXE install DEBUGMODE=1

6- Sıra geldi IDE ayarlarına. Ben favori IDE'm olan Code::Blocks a göre burdan sonraki adımları anlatacağım. Fakat diğer IDE ler içinde burdan sonraki adımlar yaklaşık olarak aynıdır. Code::Blocksu çalıştırıp Setting->Compiler and debugger yolunu izleyerek açtığımız pencereden Toolchain Executables sekmesine tıklıyoruz. Resimdeki gibi ayarları yapıyoruz.

7- 6.adımdakileri yaptıktan sonra yine aynı penceredeki Linker Settings bölümüne liballeg.a dosyasını ekliyoruz.

8- Son olarak yine aynı penceredeki Search Directories sekmesine giriyoruz ve aşağıdaki dizinlerin adreslerini ekliyoruz.
Search Directories->Compiler: C:\allegro\include\allegro
Search Directories->Linker: C:\allegro\lib
Search Directories->Resource Compiler: C:\allegro\include\allegro

8- Allegronun kurulumu ve IDE ayarıları bu kadar.Tüm adımları gerçekleştirdikten sonra allegro dizinindeki examples klasöründeki örneklerini derleyerek allegro ile neler yapabileceğimizi görebilirsiniz.

Kolay gelsin... :)

2 yorum:

ismail dedi ki...

s.a kardeşim, zahmet olmazsa bana 92alegria@gmail.com
adresinden ulaşabilir misin ?

Esat ARSLAN dedi ki...

Merhaba @İsmail,

Eğer buraya yazmak istmeyorsan, esatarslan52@gmail.com adresine sorunla ilgili mail atabilirsin.