Salı, Aralık 01, 2009

Programlama Stilinizi Bilin

Bjarne Stroustrup ile yapılan "Know Your Programming Style" adında bir söyleşi. Yazıyı ceviz.net'in c++ bölümünde gördüm. Bizimde işimizin çoğunlukla programlama ile ilgili olduğundan Ali Çehreli tarafından Türkçeye çevrilmiş halini burada paylaşmak istedim(Kendisinede teşekkür ederiz). Benim İngilizcem yeterli diyorsanız yazının orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz.


Programlama Stilinizi Bilin
C++'nın babası programcılığın hâlâ önemli olduğunu söylüyor

Yazar: Margo McCall

C++'nın yaratıcısı Bjarne Stroustrup, program yazmanın en verimli noktasının şu üç yöntemin ortalarında bir yerde olduğunu söylüyor: türden bağımsız programlama, nesneye yönelik programlama, ve eşzamanlı programlama. Ancak, eşzamanlı programlama iyice açıklığa kavuşana kadar programcılar diğer ikisinin arasında kalmak zorundalar.

Stroustrup, SD West 2008'e katılanlara "Bu arayışın nerede sonlanacağını bilmiyorum" dedi "olayı karmaşıklaştıran, o üçüncü eksenin henüz bilinmiyor olması..."

Stroustrup, iki farklı stil üzerine düşüncelerini aktardı. Kendisine göre, algoritmalara yönelenler doğal olarak türden bağımsız programlamaya kayacaklar; daha çok nesnelerin ilişkileri ile ilgilenenler ise nesneye yönelik programlamaya...

Ancak bunlardan birisini seçmek her zaman doğru çözüm olmayabilir. "İkisini birden seçmeyi gerektiren başka kıstaslar da mevcut" diyen Stroustrup, "bu konuda profesyonel olarak kabul edilebilmek için tek bir dil bilmek yetmez" diye ekledi.

Texas A&M'de bilgisayar bilimleri profesörü olan Stroustrup, programlam stillerinin soyut olarak karşılaştırılamayacağını söyledi. Dillerin belirli bir amaç doğrultusunda nasıl işlediklerine bakmanın daha doğru olduğunu belirtti. Yazılım sektöründe önemli olanların doğruluk, üretkenlik, hız, daha büyük ölçeklere geçebilmek, genellik, ve öğretme ve öğrenme kolaylığı olduğunu belirtti.

Promcıların ihtiyaçları çoktur. Programlama dilinin; koda yeni eklemeleri, mevcut kodları değiştirmeden yaptıran, az yer tutan, hızlı çalışan, otomatik olarak doğruluk denetimi ve eşzamanlı çalışma sağlayan, küçük ama okunaklı, ve program oluşturması zaman almayan bir dil olmasını isterler.

Stroustrup, hepsinin birden edinilemeyeceğini söyledi. "Olanaksızdır. Programcılık bir mühendislik dalı olduğu için belirli koşullar ve kısıtlar arasında seçim yapmayı gerektirir. Size bir dili mükemmel olarak tanıtanlar, size bir şey satmaya çalışıyorlardır."

Diller mükemmel değildir. Stroustrup, dillerin ne yapıp yapamayacaklarını bilmek gerektiğini söyledi. Kendisi, değiştirmesi kolay ve başka kodlardan bağımsız olan [nonintrusive] yöntemleri yeğliyor. "Eğer başkasının koduna dokunmak zorunda kalmazsam, o kodu bozmamış da olurum. Eğer içini açmazsanız güvendesinizdir." dedi.

Söylentilerin tersine, Stroustrup'a göre programcılık hâlâ önemli. "Bence istediklerimizi sağlayan geleneksel programlama becerileri, yazılım sektörünün şimdiden görebildiğimiz gelecek dönemlerinde her zaman için önemli olacaklar." (Mart 2008).

Hiç yorum yok: