Perşembe, Mart 25, 2010

Ubuntu 10.04'den İnciler

Ubuntu 10.04 için yazdığım ilk yazıda dediğim gibi Lucid Lynx'i kurup denedim. Alpha sürümünü denemeyi planlarken Canonical boş durmadığı için BETA sürümüne nail oldum. Şimdilik benim gözlemlerim şöyle;

Pencere Butonları

Daha önceki yazıda söylemiştim pencere butonları artık sola alınmış durumda. Buna alışmak biraz vakit alacak gibi görünüyor. Bir istisna olarak Google Chrome yeni pencere düzeninde nasibini almamış. Hala pencere butonları sağ tarafta.


Yeni bir Uygulamalar Seçeneği

Uygulamalar menüsüne "Evrensel Erişim" adında yeni bir seçenek eklenmiş. Bu seçenekte kurulu olarak gelen onBoard adında bir program vardı. Programı çalıştırdığımda ise ekran klavyesi çıktı karşıma. Hem evrensel erişim hemde onBoard işlevleri açısında ilnginç bir çevirme olmuş. Girip bakmadan bu seçeneğin ne olduğunu anlamak güç.


Bilmediklerim
  • 2.6.32 tabanlı 2.26.32-10.14 Çekirdek (kernel)
  • Son çıkan 2.29 geliştirme serisi Gnome
  • KDE SC 4.4 RC
  • Bütünüyle desteklenen hal kadırma desteği. Bu sayede Ubuntu açılışı ve askıya alınma işleminden başlatma daha hızlı.
  • Nvidia Ekran kartı sürücüleri için geliştirilmiş destek.,

Kötü Haber

Lucid Lynx'i kurar kurmaz karşıma çıkan ilk şey HDD ile ilgili bir uyarı oldu. Bozuluyor olabileceğine dair bir uyarıydı. Disk aracını çalıştırıp baktığımda "DİSKTE BİR ÇOK KÖTÜ SEKTÖR VAR" şeklinde kırmızı bir uyarıyı gözüme sokacak şekilde karşıma çıkarmıştı. Harddiski alalı 2,5 - 3 ay oldu. Tez vakit garantiye göndermek lazım. Buda bir süre bilgisayarsız kalmam demek. Belki bu sayede biraz KPSS ye çalışmış olurum. Her şeyde bir hayır vardır derler ya bunun da hayrı bu olsa gerek :)





Hiç yorum yok: