Salı, Ağustos 24, 2010

Ubuntu Grub 2 İşlemleri

Grub 2 İşletim Sistemleri Sırası Değiştirme

Eğer evde bilgisayarı kullanan başkaları varsa ve Ubuntu kullanmaya ikna edemiyorsanız mecburen iki işletim sistemi birden kurmak zorundasınız. Kimileri windows kurup sanal makineye ubuntu kuruyor(ben pek hazetmiyorum bu durumdan) kimileride benim gibi iki işletim sistemi birden kurup açılışta seçim yaparak kullanmayı tercih ediyor. Yalnız evdekiler habire en alttaki ikinci işletim sistemini(windows) seçmekten rahatsızlık duyabilir. Malum insanın ok tuşu ile aşağıdaki işletim sistemini seçmekten parmakları yoruluyo :). Bu durumda sizde aşağıdaki adımları uygulayarak ikinci işletim sistemini üste alabilirsiniz. Birazda sizin parmaklarınız yorulsun :)).

Not: Ubuntu'nun sitesinde özellikle belirtmişler bu dosyada değişiklik yapılmamasını. O yüzden işlemleri uygularken mümkün olduğunca dikkatli olun.

1-Öncelikle dosyaya yazma izni veriyoruz
sudo chmod +w /boot/grub/grub.cfg


2-Daha sonra gedit yardımı ile dosyayı açıyoruz.
sudo gedit /boot/grub/grub.cfg


3- menuentry{} blokları arasındakiler açılışta görünen işletim sistemleri. Siz ikinci işletim sisteminize ait bloğu bulup onu en üste taşıyarak sorunu çözebilirsiniz.Ben aşağıdaki bloğu menuentry{} bloklarının başladığı en üst kısma aldım.

menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda2)" {
insmod ntfs
set root='(hd1,1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 54b8f63db8f70cec
drivemap -s (hd1) ${root}
chainloader +1
}


4- Değişikliği yapıp kaydettikten sonra bilgisayarı yeniden başlatarak sonucu görebilirsiniz.


Windows kurduktan sonra Grub 2'yi geri getirme

İkinci işletim sistemi olarak windows kurulan bir makinede sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz. 9.04 ve öncesi sürümlerde normal Grub (Grub 1) kurulu. Ozamanda buradaki adımları yaparak grub'u geri getirebilirsiniz.

1- Öncelikle 9.10 veya üstü bir ubuntu LiveCD ile bilgisayarı açıyoruz.Daha sonra "fdisk -l" veya "blkid" yardımı ile terminali açarak ubuntunun kurulu olduğu hdd bölümünü öğreniyoruz. (Örneğin:sda6)

sudo blkid


2- Daha sonra bu bölümü mount ediyoruz.

sudo mount /dev/sda6 /mnt


3-Daha sonra "grub-install" komutunu çalıştırarak grubu yeninde kuruyoruz. Aşağıdaki satır mount ettiğimiz hdd bölümüne grub'u yeninden kurar

sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda


4- Eğer işlemleri doğru bir şekilde yaptıysanız bilgisayarı yeniden başlattığınızda grub 2 ekranı tekrar karşınıza çıkacaktır.

5- Son olarak Grub 2 yi update ediyoruz.

sudo update-grub

Hiç yorum yok: