Pazartesi, Eylül 20, 2010

Bill Gates'in en büyük 10 hatası!

Chip de okuduğum bir yazıda Microsoftun babasının verdiği hatalı kararları toparlamışlar. Bunların kimilerini daha önce duymuştum kimilerini de ilk kez okudum. Mesela dosun ölümüne izin vermesi bunlardan bir tanesi.

Hep 40 lı veya 50 li yıllardan sonraki fotolarına rastladığımız Bill Gates'in gençlik yıllarından kalma kurnazca bir bakış attığı fotosunu koydum. Bu bakışlardan gelecekte teknolojide devrim yapacağı belliymiş zaten :). Devrimini yaptı şimdi ve emekli oldu. Ama hala teknolojiden uzak kaldığı söylenemez. Dünya için yararlı olacağına inandığı için çevre teknolojileri ile ilgileniyormuş. Bazı fikirlerini sevmesem de gerçek olan şu ki bilgisayar dünyasına dolayısıyla insanlığa yaptığı katkılar tartışılmaz. Artık Bill Gates'in hatalarına bakmanın zamanı geldi buyrun:


Bill Gates'in en büyük 10 hatası!

1-Tekelcilik suçlamaları

Bill Gates'in kurduğu Microsoft pazarın tek hakimi haline geldi ve dev şirketin başı anti-tekel davalarıyla derde girdi. 18 Mayıs 1998'de başlayan süreçte Microsoft zor yıllar geçirdi.


2-Açık kaynağa karşı
Bill Gates açık kaynak kodlu yazılımlara hiç prim vermedi. Fortune dergisine verdiği röportajda, açık kaynağa karşı ücretli yazılımların korsan sayesinde tutunacağını söylemişti.

3-Güvenlik sorunları

Windows işletim sistemi Bill Gates'i dünyanın en zengin adamı yaptı ama büyük paralar kazanan şirkete düşmanlık da çoktu. Windows'taki sorunlar, özellikle de kullanım kolaylığının güvenliğe alternatif olarak seçilmesi devamlı eleştiri kaynağı oldu.

4-Windows Mobile

Bill Gates, mobil işletim sistemi konusunda yeterince özgün bir fikir ortaya koyamadı. Windows Mobile'ın başarısızlığı Microsoft'un akıllı cep telefonları furyasında çok geç kalmasına sebep olacaktı. Minyatür Windows yerine sıfırdan bir işletim sistemi geliştirilmeliydi.

5-DOS'un ölümü

DOS işletim sisteminin ölmesine izin verdi. Oysa Wİndows'a alternatif ikinci bir işletim sistemi olarak geliştirmeyi ve pazarlamayı sürdürebilirdi.

6-Bulut bilgi işlem

Bill Gates Windows'a o kadar yoğunlaşmıştı ki gelecekte yani bugün günümüzde önem kazanacak bulut bilgi işlem sistemlerinin önemini farkedemedi.

7-Başarısız işletim sistemleri

Windows Millennium gibi başarısız işletim sistemlerinin piyasaya sürülmesine izin verdi. Her işletim sisteminde donanım ihtiyaçları arttı.

8-Arama hizmetleri

Microsoft gücünün doruğundayken internet hizmetlerine hiç önem vermedi. Arama hizmetlerinde ortaya başarılı bir proje koyamadı. Bunun sonucunda da bugün Google gibi bir dev ile karşı karşıya kaldı ve pazar payından en ufak bir parça için bile milyar dolarlar harcamak, büyük bir mücadele vermek zorunda kaldı.

9-Zune...

Microsoft Zune büyük bir hata oldu. Geliştirmek için harcanan paralara karşılık kar elde edemedi. Taşınabilir eğlence aygıtlarında Apple iPod türevleri ile piyasayı silip süpürdü. Bill Gates şirketin bu alandaki faaliyetlerine önceden yön verebilecek konumdaydı.

10-Tabletler

Bill Gates'in zamanında başlayan tablet bilgisayar projeleri hiçbir zaman ortaya doğru düzgün bir ürün koyamadı. Teknoloji yeterinde gelişmemiş olabilirdi ancak yıllar sonra da bu zaaf devam etti. Bill Gates'in hataları kendisini izleyen yöneticiler tarafından sürdürüldü. Apple ise iPad ile piyasayı sildi süpürdü.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

8 numaralı hatası asrın hatası oldu bence... :)

Esat ARSLAN dedi ki...

Evet o konuda bir türlü başarılı olamadılar. BING de pek tutmadı. Bence de en önemlisi DOS'u geliştirmemeleri. Açık kaynak kod olarak gelişimine destek vermeleri iyi olabilirdi.

Adsız dedi ki...

Yazılım üreten şirketin birbirine alternatif ürünler üretmesi (DOS konusuna ithafen yazıyorum) çok tehlikelidir diye düşünüyorum. Bunun örneğini apple'da zamanında gördük.

Esat ARSLAN dedi ki...

@Adsız
Bir alternatif olarak çıkarmak dediğin gibi tehlikeli. Ama amaç akademik ve deneysel olarak insanlığa faydalı olmak misyonu çerçevesine oturtulursa pek de tehlike olmaz. Lakin kimilerine göre de -ki bende buna katılıyorum amaç bu işle ilgilenen açık kaynak koda inanmış programcıların deneylerinden faydalanmak da olabilir. Bkz. Microsftun Açık kaynak kod işletim sistemi Singularity

omer dedi ki...

siz bir yazılım yazsanız. acık kaynak kod olarak piyasaya Sürermisiniz?

Esat ARSLAN dedi ki...

@ömer
Programın ticari olarak kar amaçlı kullanılmadığı sürece benim için kişisel olarak kullanılmasında bir sorun olmaz.

Mesele para kazanmaksa eğer örneğin c++ da bir kütüphane yazarsın lisanslatıp açık kaynak kod olarak yayınlayabilirsin. Kimileri kütüphaneyi biraz daha geliştirip yayınlar, kimileri de direk ticari olarak kullanmayı tercih edip sana telif hakkı öder.