Pazar, Mayıs 01, 2011

Ubuntu 11.04 Natty Narwhaldan İzlenimler

En son ubuntu 10.04 sürümünü bilgisayara kurmuştum. Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat versiyonunu kurup deneme fırsatım olmadı. Yaklaşık olarak 1 yıl aradan sonra yeni bir ubuntu sürümünü kurabildim.

Arada bir sürüm atlamama rağmen Ubuntu 11.04 Natty Narwhal beni köklü bir değişikliğin beklediğinin farkındaydım. Ve birazda heyecanlıydım. Çünkü Canonical'ın gnome masaüstü uçurup yerine kendi geliştirdiği unity masaüstü getireceğini biliyordum.

Kurulumda yapısal değişikliğe gitmişler. Bölge ve dil ayarlarını yaparken de kopyalama işlemine devam etmesi veya güncellemelerin kurulumla beraber yüklenmesi gibi. Gerçi bunlar 10.10 ile gelen özellikler ama benim ilk kez bunu deneme fırsatım oldu.

Lakin kurulum bitirip kullanmaya başlayınca unity beni şaşırtmaya başladı. Şaşırmama sebep olan şey(ler) ise kurar kurmaz karşılaştığım hatalar. Ubuntu gibi geniş bir kitleye sahip(Linux dağıtımı olarak) bir işletim sisteminin sorunlu bir masaüstü ile nasıl yayınlanabildiği. İlk bir iki hatanın ekran görüntüsünü alıp paylaşmayı planladım ama hataların arkası gelmeye devam edince vazgeçtim.

KDE masaüstülü Kubuntu değilde Gnome masaüstülü Ubuntuyu tercih etmemdeki en önemli etken sadeliği ve kullanışlı olmasıydı. İstediğime hemen ulaşa biliyordum. Ve windowsdan daha farklı bir masaüstü yaklaşımı vardı. Ama unity de durum böyle değil. Windows 7 ye benzer bir görev çubuğu var. Yeni bir uygulama açtığımda farklı bir sekme açmak yerine direk programın kısayolunun olduğu yere gurupluyor. Programın kısayolunun üzerine geldiğimde diğer pencerelere ulaşabiliyorum. Direk kurulu olarak gelen firefox da bu sistem sorun çıkartmıyor ama chrome'u gurup farklı 2 pencere açtığımda bir türlü ikinci pencereye sorunsuz ulaşamadım. Win 7 nin bu özelliğinden, doğru bir şekilde çalışmasına rağmen hiç hoşnut değildim, unity de de aynı sistemi daha BECERİKSİZ haliyle yapmışlar. Kullanmaya başlayalı 1-2 saat olmasına rağmen beni deli etmeyi başardı.

Beklentiler istenildiği gibi çıkmayınca böyle bir yazıda kaçınılmaz oldu tabi.Bu zamana kadar Ubuntu ile ilgili hep güzel şeyler yazdım, bu yazı ise alışılmışın dışında oldu. Lakin alışabilirim umudu ile Unity şu an için kaldırmayı düşünmüyorum. Biraz daha şansı hakediyor. Alışamazsamda hiç acımam Gnome kurar işime bakarım. Linux kullanmanın güzel yanı da bu aslında bir uygulamayı beğenmediysen alternatif çok.

Kolay gelsin...

Hiç yorum yok: