Cumartesi, Eylül 26, 2009

Gnome 2.28 duyruldu!


Linux sistemler için, en çok tercih edilen iki büyük masaüstü ortamından biri olan Gnome, 2.28 versiyonunu duyurdu! Uzun süredir merakla beklenen sürüm, bir çok yenilik içeriyor.

Linux dağıtımlarında yumuşak, göze hoş gelen, hızlı ve kararlı yapısı sebebiyle tercih edilen Gnome, güzel bir yenilikler pakedi ile karşımıza çıkmış.

Yapılan yenilikler kısaca şunlar;

  • Taşınabilir telefonunuz ile Gnome Bluetoth'u eşleştirdiğinizde, internet bağlantısı sağlayabiliyorsunuz.
  • Zamandan tasarruf için, kategorileri birleştiren güzel bir grafik arayüzü sunan Genel Bakış ekranı eklendi.
  • GNOME'un anında mesajlaşma iletişim uygulaması, Empathy bu sürüm ile daha da geliştirildi. Bağlantı listesi bir çok açıdan geliştirildi. Durumunuzu metin olarak girerek anında ya da daha önceden atadığınız durumdan anında ayarlayabilirsiniz. Bağlantılarınızı yeniden düzenlemek sürükleyip bırakmanın kopyalamak yerine taşımanızı sağlayarak daha kolay hale getirildi. Bir 'Görünüm' menüsü eklendi, bu bağlantıları sıralamaya, çevirim dışı bağlantıları görmeye ve bağlantı listesi boyut tercihlerini değiştirmeye hızlı bir erişim sağlıyor. Sesli ve görüntülü sohbetler artık tam ekran yapılabiliyor ve eğer bağlantının videosu yok ise onun avatarı gösteriliyor. Tekrar arama özelliği de eklendi böylelikle tekrar aramak çok daha kolaylaştı.
  • Epiphany web tarayıcısı üzerinde çeşitli iyileştirme ve yükseltmeler yapıldı.
  • GNOME'un Ortam Oynatıcısı DVD menülerini gezmek ve son konumdan oynatmayı devam etmek gibi özelliklerle geliştirildi. Ayrıca YouTube eklentisi de bazı hız gelişmelerine sahip oldu.
  • Webcam fotoğraf ve video uygulaması Peynir, bir çok gelişmeyi içeriyor. Peynir'e gelişmiş bir kullanıcı arabirimi ve "Patlama" kipini eklendi, böylelikle bir seferde birden çok resim çekebiliyor. Aynı zamanda Peynir'in ne kadar resim çekeceği ve hangi aralıklarla bunu yapacağını da seçebiliyorsunuz. Peynir webcam'lerin "Yakalama" düğmelerine basıldığında resim çekmeyi de destekliyor.
  • Evince belge görüntüleyici bir beliren pencere ile ilişkili metin notlarını düzenlemeyi ve kaydetmeyi yeteneğine kavuştu. Evince artık bir çökmeden sonra görüntülenen belgeleri de hatırlıyor. Evince ayrıca Microsoft Windows® platformlarına uyarlandı ve bu platformlarda mevcut.
  • GNOME menüleri ve düğmeleri öntanımlı olarak simgeleri göstermemek üzere tüm uygulamalarda standartlaştırıldı. Dinamik nesneleri olan menü öğeleri, uygulamalar dahil, dosyalar ya da yer imleri ve aygıtlar hariç tutuldu ve bir simge gösterebilirler. Bu değişiklik menüleri görünümlerini standartlaştıracak ve kullanıcılara daha temiz bir arayüz sağlayacak.
  • Tomboy Notları kaydedilen notların ve yapılandırma dosyalarının Freedesktop.org belirtimleri ile uyumlu olması için konumlarını değiştirdi.
  • GNOME Güç Yöneticisi artık birden daha çok pili bulunan taşınabilir bilgisayarlar için destek içeriyor, ayrıca DeviceKit diskleri için disk yavaşlatmayı destekliyor.
  • GTK+ dosya ve lpr yazdırma arka ucları tek kağıda birden fazla sayfa yazdırmayı destekliyor.
  • Erişilebilirlik yetenekleri yenilendi. Orca ekran okuyucusunda GNOME 2.28 için 140'ın üzerinde hata düzeltilerek program hatalarını gidermek ve performansını artırmak üzerine önemli çalışmalarda bulunuldu.
  • WebKit erişilebilirliğini arttırmak için belirgin bir efor harcandı, özellikle de imleç ile gezinmek ve Atk'nın erişilebilir metin arayüzü uygulamasının başlangıcı için. Erişilebilir metin arayüzü tamamen uygulandığında kullanıcılar içeriğe fare kullanmadan erişebilecekler ve içerik, Orca ekran okuyucu aracılığıyla onlara konuşma ve/veya braille olarak sunulacak.

Gnome bu büyük ve güzel yenilikleri ile kuşkusuz sabırla bekleyen sevenlerinde güzel bir tebessüm oluşturdu. Henüz geliştirilme aşamasında olan bir çok dağıtım, Gnome'un duyurulan bu yeni sürümü ile karşımızda olacak.


ALINTI

Hiç yorum yok: